ANALISIS MANAJEMEN MODAL KERJA PADA UMKM WARUNG KITSCH DI KABUPATEN LUMAJANG

  • Umi Aimmatun Nadziroh Universitas Islam Malang
  • Raisya A Yasmin Universitas Islam Malang
  • Dinda Intan Pratiwi Universitas Islam Malang
  • Sulton Sholehuddin Universitas Islam Malang
  • Mohamad Bastomi Universitas Islam Malang
Keywords: Warung Kitsch, Small and Medium Enterprises, Working Capital Management,

Abstract

A company's working capital comes from the company's cash flow, which is used for its operations. The working capital of a company must always be circulating in order for the company to operate well and to grow. Although research on working capital management is not as extensive as research in the field of capital and long-term investments, proper working capital is a necessary condition for the success of a company, especially for small businesses. This research uses a qualitative descriptive research method. Qualitative descriptive method adapts the opinions between the researcher and the informant. This method was chosen because the analysis cannot be in numerical form and the researcher more clearly describes all the phenomena in society. Analysis of Working Capital on company growth has an important role for a company because the amount and size of working capital usage in operational activities is very important to be managed so that the size of working capital is balanced with the profit earned by the company. Based on the research conducted on SME Warung Kitsch, the conclusion that can be drawn from this discussion is that Warung Kitsch must provide funds of around Rp 9,482,737,- in its business cycle with a working capital period of 14 and 11 days and a daily cost of 486,067.

References

Achmad Faried Zein, K. Y. (2022). Pengaruh keragaman produk dan kualitas produk terhadap keputusan pembelian dan minat beli konsumen sebagai variabel intervening pada toko melina melina panji situbondo. Jurnal Mahasiswa Entrepreneur, 1825-1841 Vol. 1 No. 9.
Elly Lestari, W. R. (2020). Analisis modal kerja pada umkm dalam meningkatkan laba usaha. jurnal ilmiah agribisnis, ekonomi dan sosial, 24-29.
Likupang, Y. (2016). Analisi manajemen modal kerja (studi kasus pada PT bank tabungan negara). jurnal administrasi bisnis , 1-11.
Margareta, F. (2015). Pengelolaan Modal Kerja pada usaha kecil dan menengah di indonesia. Kesejahteraan sosial , vol 2, no 2.
Margaretha, F. (2016). Pengaruh manajemen modal kerja terhadap profitabilitas pada usaha kecil dan menengah di indonesia. jurnal bisnis dan akuntansi , 11-24.
Muktiadji, N. (2013). Analisis Modal Kerja dan pengaruhnya terhadap pertumbuhan perusahaan. Manajemen Kesatuan, 229-236.
mulyawan, S. (2015). Manajemen Keuangan. Digital Library, 29-49
Ni Komang Sintya Yulistiani, M. K. (2022). Pengembangan Sumber Daya Manusia Manajemen Persediaan Di UD Eka Karya. Jurnsl aplikasi riset kepada masyarakat, Vol. 2 No. 2.
Nining Sudiyarti, V. F. (2019). Pengaruh dana KUR terhadap pendapatan usaha mikro kecil menengah di desa pukat kecamatan utan kabupaten sumbawa. Jurnal ekonomi dan bisnis, Vol. 7 No. 3, 262-270.
Olfimarta, D. (2019). Manajemen modal kerja dan kinerja perusahaan pada perusahaan perdagangan eceran indonesia. journal of applied accounting and taxation, 87-99.
santoso, T. (2020). Analisis modal kerja dan pengelolaan keuangan terhadap pendapatan UMKM studi kasus pada UMKM Bakso pradah di kota samarinda. UMKT.
sari, S. (2020). Analisis modal kerja dan pengelolaan keuangan terhadap pendapatan umkm (studi kasus Umkm Srikanda di Samarinda). journal umkt, 560-567.
Sugiono. (2015). Analisis Penyediaan dan Penggunaan Modal Kerja UMKM (USAha Mikro, Kecil dan Menengah) dalam Meningkatkan Laba USAha pada Kub (Kelompok USAha Besama) Alam Lestari Depok. Seminar Nasional Pendidikan Ekonomi dan Bisnis 2015
Suharyadi, A. N. (2007). Kewirausahaan: membangun usaha sukses sejak usia muda. Seminar nasional pendidikan ekonomi dan bisnis, 1-14
sukoco, a. r. (2015). Pengelolaan modal kerja usaha mikro untuk memperolah profitabilitas. jurnal administrasi bisnis. 1 - 18
widayanti, R. e. (n.d.). Manajemen modal kerja . jurnal universitas muhammadiyah sidoarjo 1-15.
Published
2023-01-17